Stöd



Dramaturgi handlar om filmens struktur. Det finns många olika sätt att visa denna struktur på men en vanlig modell bygger på följande begrepp:

  • Anslag

  • Presentation

  • Fördjupning

  • Konfliktupptrappning

  • Konfliktlösning

  • Avtoning

Anslaget sätter tonen för filmen, till exempel genom miljön. I presentationen lär vi känna huvudkaraktärerna som filmen följer. I fördjupningen blir exempelvis konflikter tydliga, i konfliktupptrappningen börjar saker och ting ställas på sin spets och handlingen går mot vad som kallas ”point of no return”, i konfliktlösningen kulminerar handlingen och i avtoningen sker filmens epilog, eller avslutning.


Vad menas då med konflikt? Konflikten kan sägas vara grunden till alla berättelser, utan en konflikt av något slag blir det svårt att engagera sin publik. Det klassiska exemplet på konflikt i en berättelse är den kring William Shakespears Romeo och Julia, det vill säga två personer som vill mötas men inte kan eller får mötas på grund av omständigheter.



OBS! Tänk på att gränserna hela tiden sprängs och begreppen omkastas i filmvärlden. Fantasin och uppfinningsrikedomen hittar nya vägar när det gäller berättande genom film. Kan ni presentera nya sätt att strukturera en filmsekvens utifrån ovanstående dramaturgiska modell så gör det! Kom ihåg bara att ni ska kunna motivera varför ni gjort era val!



Varför är det inte okej att använda den där speciella låten i filmen nu igen? Är det okej att låna en kort, kort sekvens ur en annan film då? Här hittar ni svaren på frågorna! 

Om du funderar över något, eller har hittat information som klassen kan ha nytta av: skriv en rad i kommentarsfältet nedan! Kommentera gärna om upphovsrätten på något sätt påverkat ert arbete positivt eller negativt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback